Atasi Masalah "A required CD/DVD drive device driver is missing" / Driver Missing

Assalammualaikum.
Today is.... Guwa nak ajar trick macam mana nak atasi masalah "A required CD/DVD drive device driver is missing" or "A media driver your computer needs is missing". Guwa yakin, korang yang selalu format laptop mesti pernah alami masalah macam ni. Guwa pun mula-mula kena jugak macam ni. Guwa jumpa satu langkah. Meh ikut step guwa ni. 


_Back_Up_Data_Guna_Ubuntu_

1. Korang kena buat backup data menggunakan linux, guwa gunakan ubuntu. Jadikan live usb. Caranya korang boleh cari disini.

2. Run live usb dan masuk "Try Ubuntu without install" macam ni la lebih kurang ayat dia.

3. Dan korang akan login as linux user. Dan dipersilakan copy data masuk ke dalam hard disk yang lain atau erti kata lain external hard disk korang..



_Mula_Atasi_Masalah_

1. Run Windows 7 Installer guna CD/DVD atau USB Live. 

2. Klik "Repair Your Computer"



3. Masuk ke dalam sampai jumpa display yang macam dekat bawah ni


4. Klik pada "Command Prompt" dan layar baru akan keluar

5. Type arahan "diskpart"

6. Seterusnya "select disk 0"

7. Lepas tu type "clean"

8. Tunggu sampai complete. Dah selesai semua restart installation dan instal macam biasa. 

Selesai.. Harap bermanfaat.. 

UPDATE**
- Pastikan korang gunakan CD/DVD Windows yang original.

p/s : Pastikan backup data-data penting. Kalau tak berhasil.. Boleh tinggalkan komen atau pm di fb saya.. Terima Kasih.


1 comments:

Tanpa Nama berkata...

Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having
difficulties with your RSS. I don't know why I can't join it.
Is there anybody else getting the same RSS issues? Anyone who knows the answer can you kindly respond?
Thanx!!

Here is my web-site: padlock