Tips, Trick, Mengatasi Masalah Komputer, Membina Website & Programming

Cara Membaiki Masalah Ink Printer Canon Tidak Keluar





Kebanyakkan penguna printer ink diluar (modify) akan mempunyai masalah ink tidak keluar. Ini adalah kelemahan ink luar(modify).. Ada beberapa punca masalah ini terjadi.. Berikut adalah  faktor-faktor dan solusi :
  1. Buka "Control Panel"
  2. Find "Device and Printer"
  3. Right klik pada ikon printer dan pilih "Properties"
  4. Seterusnya pergi pada "Maintainance"
  5. Akhir sekali lakukan "Deep Cleaning" beberapa kali.. 

125 comments:

Tanpa Nama berkata...

apa nak buat kalau biasa kita check ink an de kena print result an..kalau ink result tu Bk nyer tak ada..nak buat apa yew..??

Hasbullah Md Som berkata...

Maaf lambat respon.
Kalau warna BK tk kluar. Tu masalah pada catridge. Kemungkinan ink keras didalam atau dah tiba masa untuk tukar. Kalau ink keras didalam, anda boleh rendamkan catridge kedalam air panas(tak perlu panas sangat), rendam dalam 5 saat beberapa kali. dan keringkan head catridge guna tisu lembut

Tanpa Nama berkata...

boleh tunjuk cara x nk buat??bergambar...takut salah buat...

Hasbullah Md Som berkata...

Nanti saya update dengan gambar ye..

Tanpa Nama berkata...

Mcm mana solution utk masalah ink x keluar utk printer canon mp237?
Hrp boleh bantu. Tq. :-)

Tanpa Nama berkata...

*sambungan
Lupe nak bgtau. Sy gune external ink. And xd simbol skru driver kat printer.

Hasbullah Md Som berkata...

Saudara boleh pergi ke
control panel>Device and Printer>Right Click pada model printer anda>Printing Preferences>Maintenance>Cleaning...

Buat smpai tak ada udara pada tube

#Harap membantu saudara..

FARAH MING berkata...

saya x boleh buat maintenance untuk mp 237. macam mana ea.asyik keluar ink cartridge cannot be recognized

Tanpa Nama berkata...

saya x boleh buat maintenance untuk mp 237. macam mana ea.asyik keluar ink cartridge cannot be recognized

Hasbullah Md Som berkata...

Cuba tanggalkan dan pasangkan semula katridge.
atau
Saudara boleh refer kepada link ni untuk atasi error kod printer
http://realkomputer.blogspot.com/2014/08/kod-error-pada-printer-canon.html


#Harap membantu..

Tanpa Nama berkata...

thanks a lot :D

Tanpa Nama berkata...

love u bro...mmg sgt2 membantu :)

Tanpa Nama berkata...

salam.. saya ad printer canon MP287 dan saya dh tukar ink luar selama 2thn. jadi saya nk tnye berapa lama jangka hayat catridge tu yea??

Hasbullah Md Som berkata...

W'salam. Jangka hayat catridge bergantung pada kekerapan kita guna. Kalau seminggu kita guna sekali je.. Catridge bleh rosak jugak.

hatiku hanya milikmu ALLAH berkata...

boleh x bantu saya ....ink printer ada masalah ....saya guna printer canon pixma ink botol...baru2 nie pergi service kat kt kedai sb ink x pam masuk ...kedai dah tukar cartrige dan pam ink masuk ...tp bila blik waktu nak prink ink hitam x kuar ....saya try deep clean dia sb x tahu nk pam ink masuk ...leh x tunjuk cm na nk pam ink masuk

Hasbullah Md Som berkata...

Printer jenis pixma berapa ya? cuba tekan gambar spanar pada printer anda beberapa kali sehingga lampu LED pada printer bertukar kepada huruf Y.. Kemudian tekan pula butang BLACK pada printer... buat sehingga udara dalam tiub ink hilang.. atau boleh wassap di 010-9134156

Tanpa Nama berkata...

Printer sy cnon pixma 280... Skg ni asyik klua noti yg bgtau ink absorber almost full.. Blh ke repair sndri?? Sybpkai ink luar jgk...

Tanpa Nama berkata...

Printer sy cnon pixma 280... Skg ni asyik klua noti yg bgtau ink absorber almost full.. Blh ke repair sndri?? Sybpkai ink luar jgk...

Hasbullah Md Som berkata...

1. Cuba saudara on printer.
2. tekan lama-lama pada butang on pada printer.
3. Kemudian unplug printer anda.
4. Sementara itu tangan anda masih menekan butang on.
5. biarkan 5 saat. plug in balik printer anda. Kemudian lepaskan butang on tadi. dan on kan printer macam biasa.
Selamat Mencuba.

Alami berkata...

Terima kasih kepada blogger.
Manual sangat efektif. Saya baru je cuba, n terus boleh settlekan mslh ink biru tak kluar. Sebelum ni mslh kecik pun duk usung g kedai. Alhamdulillah.
Semoga saudara murah rezeki. Amin

Alami berkata...

Terima kasih kepada blogger. Manual sangat efektif. Saya baru je cuba, n terus boleh settlekan mslh ink biru tak kluar. Sebelum ni mslh kecik pun duk usung g kedai. Alhamdulillah.
Semoga saudara murah rezeki. Amin

Fatin Akhma berkata...

Salam. Bro sy guna mp258 external ink. Ink xkua langsung baru je bape kali guna. then saya ade beli catridge internal ink, agak2 leh guna masok tak..

Hasbullah Md Som berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

salam. saya guna printer canon mp145.external ink. saya dah lama tak guna printer ni sbb dlu ink tersekat mybe sbb jarang guna. dan skrg saya nak guna semula. tp kluar kod error n da settle. skrg ni mslh printer tarik kertas tp blank n sometimes paper jam. tq

Tanpa Nama berkata...

*sambungan
ink still tersekat lg .

Hasbullah Md Som berkata...

W'salam. Cuba saudara buat Bottom Plate Cleaning dan Rooler Cleaning.. Pada maintainance tools. Ikut step pada pada post dia atas

Tanpa Nama berkata...

ok..tq..setakat ni alhamdulillah dah jd. cuma ink colour je x ok lg

Sham berkata...

Terima Kasih .. Sangat berkesan.. Sblm nie hantar kedai kena sampai RM 40.. rupanya tekan 3 kali je dah setel..Tq Bro

reens nan berkata...

Salam...tolong bantu sy...sy guna printer canon model mp237...ada xternal ink...saintink ink...tp sy x tau cara nak sedut ink...da mcm2 sy buat...sy duk tekan sume butang...still x dpt...tlg bntu sy...ajar sy step by step...last tgn da penuh dgn ink je ni

reens nan berkata...

Inform sy blik ye...please respon...sngt buntu

Hasbullah Md Som berkata...

Waalaikummusalam reens nan, cuba ikut step ni :
1.Tekan button Setting(gambar sepanar) sebanyak 3 kali.
2.Sehingga ada keluar simbol Y.
3.Tekan button Colour kalau nak sedut masuk ink warna kedalam cartridge dan tekan button Black kalau nak sedut masuk ink hitam ke dalam cartridge.
4. Buat beberapa kali sehingga ink korang ok. Tapi jangan terlalu kerap. Risau ink tumpah.. :D

reens nan berkata...

masalahnya...printer sy xda kuar screen yg ada simbol y...buton spanar pun xde...sy gune canon mp237

Hasbullah Md Som berkata...

Saudara boleh pergi ke control panel>Device and Printer>Right Click pada model printer anda>Printing Preferences>Maintenance>Cleaning...
Kalau masih tak berhasil.. tekan pada Deep Cleaning beberapa kali..
#Harap membantu saudara..

Tanpa Nama berkata...

salam... saya pakai canon mp287... dlu pakai external ink tp selalu keluar error ink low... jadi sy bukak yg external ink pakai catridge yg asal... minggu lepas sy bawa ke kedai dia cuci roller n tukar catridge hitam... masalah sekarang ni printer tarik kertas ke sebelah kiri dan terus tersekat... boleh tolong sy settlekan masalah ni? tq...

Hasbullah Md Som berkata...

Waalaikummusalam.. Cuba saudara cleankan rooler dgn kertas A4.. Kalau a4 masih tak lepas. cuba cleankan rooler guna kertas keras..

Kenny Robert berkata...

Alhamdulillah,dengan izin Alla swt ..sebelum ni cartrid sy tersumbat tp slepas sy tgk tototial cara buat dgn rendamkan air panas tu menjadi .. haha,,gelak besar bkn pe sbab tak jadi beli cartrid baru yg mhal tu.lega rasanya,,mmmg terbaik ... dan tq pda tuan tanah yg syorkan bnda alah ni..x sia2 jenguk ruangan ni ..yg mna cartrid yg tersumbat tu,leh la wat ..mnda pon mudah.. (Y)

Tanpa Nama berkata...

salam...
Saya sudah guna printer selama 2 thun.
Nak tanya... Berapa tempoh jangka masa untuk catrigde ini rosak?
kalau nak tukar yang baru berbaloi x? sebab ink catrigde saya tidak keluar... macamne ni... nak beli baru atau tukar catrigde?

AinArissa berkata...

salam, sy punya printer canon pixma ip1300 kalau nak beli ink jenis apa eh? sy dah berapa tahun tak beli ink so dah lupa jenis apaa boleh bantu tak 😔

Hasbullah Md Som berkata...

Waalaikummusalam. AinArissa,
Untuk Katridge hitam model : Canon PG-40 Black Remanufactured Ink Cartridges
Untuk Katridge warna model : Canon CL-41 Colour Remanufactured Standard Capacity Ink Cartridge

Kak China berkata...

Salam
Nak tanye.area MELAKA kat mana kedai yg boley ubah cartridge luar
Tq

Hasbullah Md Som berkata...

Waalaikummusalam Kak China.. Area melaka kak china boleh hantar ke Jusco AEON baru..
Petronas Bukit Beruang, area situ ade kedai ViewCom. Situ pun ade juga.

syahmi sulaiman berkata...

salam bro... saye ade 1 msalh ngan ink ni.... masalhnye ink die sedut balik.... bile sampai kat catridge die akan kebelakang balik.... mcm ade angin atau xkedap udara...adakah msalah kat getah catridge???

syahmi sulaiman berkata...

salam bro... saeade 1 msalh ngan ink ni.... masalhnye ink die sedut balik.... bile sampai kat catridge die akan kebelakang balik.... mcm ade angin atau xkedap udara...adakah msalah kat getah catridge???

Hasbullah Md Som berkata...

w'salam.. saya pernah kena macam ni. Masalah tu berpunca disebabkan getah pada lubang katridge tu rosak. So, selepas ganti yang lain. Alhamdulillah okay.

Tanpa Nama berkata...

salam..masalah ink hitam xnaik..model mp237..tank luar..camne nak buat ye? tq

Hasbullah Md Som berkata...

W'salam. Cuba ikut step ni.
1. Buka "Control Panel"
2. Find "Device and Printer"
3. Right klik pada ikon printer dan pilih "Properties"
4. Seterusnya pergi pada "Maintainance"
5. Akhir sekali lakukan "Deep Cleaning" beberapa kali..

syazana akma ahmad fadzli berkata...

Assalammualaikum

Saya guna printer canon MG5570.. sesuai ke printer ni guna external ink? ink printer ni terlalu mahal.. baru guna 2,3 bulan dah habis.. huhu.. nak pasang ext ink tp takut xboleh sbb ink printer ni bkn guna catrij biasa. Harap membantu dan beri pendapat. Thanks

Tanpa Nama berkata...

salam. saya guna printer canon E5100 . ink hitam tak boleh keluar la walaupun da setting hitam, tapi dia kua colour. tolong bantu.

Tanpa Nama berkata...

saya pon gna e5100..maslh yg sama

Hasbullah Md Som berkata...

Syazana akma : Waalaikummusalam. Printer Canon MG5570 boleh pakai external ink. Ketahanan tu bergantung pada cara kita guna. Kalau pakai external ink. Berbaloi sangat. Jimat kos nak beli ink.

Hasbullah Md Som berkata...

W'slm.. catridge printer canon E510 anda sudah tiba masa untuk ditukar dengan yang baru..

niez vs tink berkata...

macam mana nak guna printer MP258 , sebab printer ni baru je beli lepas tu tak tau cara nak guna daa tekan semua langsung tak jalan ?

Hasbullah Md Som berkata...

Saudara kena install driver printer. Driver printer ada dalam cd yang disertakan. Sila buka CD yang disediakan dan ikut step yang diberikan. Seterusnya sambungkan printer saudara dengan komputer.

Fazierul Fikri berkata...

Ad no wassap x
Saya ad masalah

Fazierul Fikri berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Stabilo Noris berkata...

salam..saya nak tanya..saya guna canon mp237..baru tukar catridge kat kedai tapi masalahnya guna sekejap sahaja then xley guna..kua ink catridge cannot be recognize support code : 1682 dah cuba masukkan balik catridge tp xjadi..ada tak cara nk baiki sendiri or kena baiki di kedai?sebab selalu hantar kedai disebabkan masalah macam ni

Hasbullah Md Som berkata...

No wassap saya ada di panel right panel

Hasbullah Md Som berkata...

Stabilo : Waalaiakummusalam.. Cuba cabut catridge, gosok logam pada katridge menggunakan getah pemadam.. Kalau tak jalan juga bawak pergi kedai. Nandi die reset NAND cip printer..

mohdalias othman berkata...

Assalamualaikum bos mintak tlg sikit sy punyr printer pixma mp 287 ade alarm hidup n color ink bekelip2 nok print xblh la

Nurmarinah mat ghani berkata...

sy nak tye, knp ink warna sy x masuk dlm cartridge? paip kosong separuh. pastu cuma warna magenta je yg x masuk. dah byk kali jd cm tu. kali ni even dah sedut guna simbol Y tu pun still x masuk. tlg ye....

Hasbullah Md Som berkata...

Nurmarinah mat ghani : masalah catridge problem atau masalah tube..

Tanpa Nama berkata...

Salam.. saya ada printer Canon Pixma MP245. saya guna external tank. Penggunaan mmg kerap masa belajar dan printer masih sgt elok. masalhnya bila dh abes bljr berbulan xguna.skrg nk guna ink xnak naik dan dh byk cara saya guna ikut manual dan juga spt yg saudara sharekan tetapi gagal. soalan saya.. boleh tak ye saya terus buka external tank tu dan tukar terus semula kepada catridge original.tapak yg sedia ada tu sesuai x? saya nk beli catrigde tu dan agak mahal..saya takut xboleh nk guna pulak,nnt membazir.
Pn. Aisyah

Inatul Sazila Mohamad Yusof berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Inatul Sazila Mohamad Yusof berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Inatul Sazila Mohamad Yusof berkata...

Nak tanya sikit... Kalau awak tau psl yg butang spanar kat printer tu kan, kalau A utk apa? H utk apa? Dan lain2... Saya ada masalah ink x smpai ke catridge tp dh cuba mcm yg awak kata tu.. Tkn btg yy.. alhamdulillah berjaya... Tp nk tau la yg slbhnye tu utk apa.. Tq..

Hasbullah Md Som berkata...

Code Maintenance
[ A ] Print nozzle check pattern.
[ H ] Run head cleaning routine.
[ Y ] Run deep head cleaning routine.
[ u ] Print out alignment page.
[ U ] Align page
[ L ] Print out head position adjustments.
[ b ] Clean the paper feed roller.
[ J ] Clean the bottom plate.
[ d ] Switch paper size.
[ r ] Switch to prevent paper abrasion.

airus berkata...

Alhamdulillah...printer sy kembali ok setelah merujuk pd blog ini..terima kasih tuan..semoga sentiasa berada dalam lindungan Illahi.

Tanpa Nama berkata...

salam. saya jugak guna ink jenis yang dekat luar.. baru beberapa bulan tukar catridge, tapi ink tak keluar.. dah buat dh yng tekan2 spanar tu.. tp ttp xkeluar jugak ink nyer, mohon bantuan.. buntu sudah,

fauzianah abdullah berkata...

assalam...printer sy canon mg3537 masalah nya ink hitam lgsug x kluar senangkan sy br je tukar ink hitam..apa masalah tu arh..harap bole membantu

Hasbullah Md Som berkata...

W'salam.. Katridge akan bermasalah dengan cara pengunaan kita. Jika kita guna terlalu kerap tanpa ada masa2 rehat untuk printer. Dia akan bermasalah. head katridge akan problem. Dan jika jarang menggunakan juga akan bermasalh. Kerana ink akan kering menyebabkan ink tidak keluar.

Tanpa Nama berkata...

Slm..sy nye printer canon mp287..ink color sy klua color xsm mcm ap yg sy nk primt..color die mcm lari dr color asal..padahal ink sume pnoh lg..knape ye?

Tanpa Nama berkata...

Sy guna ink luar

Unknown berkata...

Assalamualaikum sahabat. Printer mp 145 ink hitam keluar tetapi menjadi bebelang belang. Adakah cartridge rosak.
Printer telah d set dengan colour cartridge. Masalah nya sudah jd hijau

ayeem ramli berkata...

Assalamualaikum sahabat. Printer mp 145 ink hitam keluar tetapi menjadi bebelang belang. Adakah cartridge rosak.
Printer telah d set dengan colour cartridge. Masalah nya sudah jd hijau

ayeem ramli berkata...

Ink d luar

Hasbullah Md Som berkata...

Tanpa Nama : Masalah print tak ikut warna asal. 3 kemungkinan :
1. bola udara dalam tube ink
2. Catridge tersumbat
3. Catridge rosak

Hasbullah Md Som berkata...

ayeem ramli : Masalah belang-belang berlaku jika ink kering dalam catridge. dan menyebabkan catridge rosak. Kalau keluar warna hijau je. Ink tersumbat. SOlusi, buat step kt atas. kalau tak selesai jugak. Katridge dah tiba masa untuk tukar

Tanpa Nama berkata...

salam...saya ada masalah dgn printer..ink hitam x keluar . .dh tuka catridge baru lh jgk bln lalu. sebb lama xgune tbe2 baru nk gune tp xkeluar ink hitam.dh try mcm2 yg cik bg..1st die keluar..pas 2 print xkeluar dh..sy gune ink yg kt lua 2..pening kepala jadi mekanik printer seharian..huhu..harap boleh bntu..

Tanpa Nama berkata...

sama lh mcm sy...awk punya ok dh ke?

Tanpa Nama berkata...

azie

as slm, sy ada printer with external ink. masalahnya bila saya gunakan tulisan jadi 2 layer. bertindih. ada ke cara mengatasinya? dh hantar kedai pn sama gak... masih lg jd double layer n bertindih.

Hasbullah Md Som berkata...

Waalaikummusalam. Cuba awak persihkan head katridge menggunakan tisu lembut. dan buat cleaning beberapa kali..

Nur Hadhinah berkata...

Salam tuan. Sy nak tanya, sy gyna ink luar utk printer canon E510. Ink hitam ada separuh lg tp dia kata ink dah habis@black ink has run out. Sebelum tu ada warning ink is running low so sy buat deep cleaning utk naikkan balik ink dlm catridge. So mcm mana nk buat? Mmg takleh print langsung sbb ada error ink habis

Aishah Hassan berkata...

Salam s@y@ gno pixma mp 287 lpstu kuar kod macam huruf o apa mksd ny...mcm mne sy nk baikiny

Hasbullah Md Som berkata...

Nur Hadhinah : Cuba check tube ink. Cabut Katridge.. Bersihan head katridge. Pasang semula.. Kalau tak boleh juga, try ikut langkah diatas. Katridge kamu dah kering ..

Aishah Hassan : Saudari boleh rujuk code yang keluar di http://realkomputer.blogspot.com/2014/08/kod-error-pada-printer-canon.html

Tanpa Nama berkata...

terima kasih atas perkongsian ilmu...sangat2 menbantu :)

honey lana berkata...

Assalamualaikum.nk tanye sye Dah cube tips yg diberi tapi still xbole kluar jugak.ink pink sye xkeluar2 pon.ink lain bile print oke jew .just pink tu yg xkluar.so bile print just warna merah Jew xkluar.kanpe ye?

putert berkata...

Saya guna model mp287.. dh buat ciss, cuma baru2 ni saya angkat tabung ciss tu dan letak atas printer sbb nak angkat masuk dlm kereta.. sejak dari tu, bila print, wrna jadi xcantik..contohnya bila nk print wrna merah, jd mcm wrna pink belacan.. bila print warna biru kluar warna lain... kalau nak print wrna htam yg cantik kena pilih setting high quality baru dpt wrna hitam yg btul..mcamana nak buat ya kalau mcm ni?

Hasbullah Md Som berkata...

Waalaikummusalam.. Cuba tengok tube ink tu.. maybe ada masalah kat situ

Hasbullah Md Som berkata...

Putert : Ink ciss tak boleh tinggi dari katridge dalam printer tu. Maybe leaking kata dalam tu. cuba bersihkan head katridge guna tisu lembut..

nur ain berkata...

Salam.. Saya guna canon mp 237.. Saya ada msalah bila print tulisan dan garisan yg print out tak sama dan xbetul.. Cmane nk buat ye?

Adilah Mazlan berkata...

assalammualaikum... saya nk tnya klau ink luar tu kan trmasuk lebih dekat bahagian lubang kecil tu nk buat mcm mna?? adik saya trbuka penutup kedua2 sekali... jadi ink yg bnyk tu trmasuk ke bhgian ink yg sikit lubang kecil tu...

Hasbullah Md Som berkata...

Nur Ain : Waalaikummusalam.. Saudari perlu buat cleaning 2 3 kali. Kalau tak okay jugak. Buat deep cleaning. Cara nya pergi pada Start>Device and Printer>Plih model printer>Right Click>Pilih Preference> Maintainance

Hasbullah Md Som berkata...

Adilah Mazlan : Maaf. Saya kurang faham soalan saudari.

Fatmawati Adam berkata...

Sy pakai e510..dakwat hitam x kuor yg color kluar

syeera roshim berkata...

Salam . sy nk tnya , printer bley function tak kalau xtaruk ink kale ?? Ohhh, btw , sy punya printer pkai ink 810 . sy lupa ap model printer sy .

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum, printer saya ink luar, baru baru baru ni ink warna kuning tak keluar, saya buat cleaning jadi pecah2, warna lain okay sahaja, catridge baru jugakla tukar, macam mana yea?

Fazlina Othman berkata...

Assalam. Trima kasih. Masalah printer sy dah selesai dgn rendam catrigde tu... Printer canon Mp287 (external ink). Saya xperlu lg angkat printer yg Berat tu pegi kedai ..hiii.. Terima kasih byk²

Fazlina Othman berkata...

Assalam. Trima kasih. Masalah printer sy dah selesai dgn rendam catrigde tu... Printer canon Mp287 (external ink). Saya xperlu lg angkat printer yg Berat tu pegi kedai ..hiii.. Terima kasih byk²

Hasbullah Md Som berkata...

syeera roshim : Boleh guna walaupun ink kaler tak isi. Tapi kena ubah setting printer anda pada setting komputer.

Hasbullah Md Som berkata...

Waalaikummusalam. Cuba buat deep cleaning. Mungkin ink tidak sampai

Unknown berkata...

Assalamualaikum,.sya da masalah printer mp145, pkai ink luar..tp bila print n bt test, ptostat ke ink hitam jadi berbelang2 garis..tmbah2 klau print paper yg byk
pkai hitam, cmna nk bt ek?..sblom nie okay jea

Kumbang Sepi berkata...

Assalamualaikum, sya pkai printer mp145, nk tnya cmna nk bt ek klau print or ptostat kluar ink brbelang2..sya pkai ink luar

Hasbullah Md Som berkata...

Waalaikummusalam.. Sila buat cleaning. Kalau tidak berhasil. Sila buat deep cleaning.

MATH APPRECIATION NIGHT Usm berkata...

assalam. saya pakai ink mp287. ink masih banyak. tapi bila print, dia tak print warna hitam. warna lain print. bila saya buat deeep cleaning pun, warna hitam x keluar. warna2 lain masih keluar lepas deep cleaning

MATH APPRECIATION NIGHT Usm berkata...

warna hitam tak keluar jika ingin print tulisan hitam. even buat deep cleaning pun, warna2 lain keluar. cuma warna hitaam je takde

Mohd Faizal Jai berkata...

Adui...printer saya br rosak..
Naik status paper jam...padal kertas dah ditarik keluar...maybe silap saya...tapi adakah ia menyebabkan printer terus x boleh pakai....

nur hamizah berkata...

Awak boleh tekan stop/reset button sampai lampu alarm tu berkelip 3 kali. Dan ink akan diisi dalam tube. May help

Hasbullah Md Som berkata...

MATH APPRECIATION NIGHT : wassalam. Sila pastikan tube ink hitam berjalan. Atau katridge problem.

Mohd Faizal Jai : Paper jam? Sila pastikan tiada objek yang ganggu roller printer. Printer model?

Hamidah Che 'Meh berkata...

Salam..saya guna printer.pixma 287.. sekarang ink hitam xnak kluar knapa ek..lpastu dia bunyi..lagi.satu.ink kaler pun langsung xnak kluar padahal bnyak dah dlm tu..sy na buat yg Y tu tapi xboleh sebab dia jd hang n.langsung xblh tekan apa kat seting tu..knapa ek jd mcm tu..klu rndam.catridge takat mana sbb tkut slh rendam

Hasbullah Md Som berkata...

Hamidah Che 'Meh : Waalaikummusalam. Printer ada keluar nombor or huruf pape tak?

permataEZA berkata...

Assalam,
nak tye klu masalah printer epson stylus photo 1390 series, masalah ink x kluar lgsung. hya 1 wrna je kluar. dh try head cleaning byk kali. baru lepas reset kt kedai.. biasa x de masalah ni. mgkin ink dh kering dlm catridge atau sbb lme x gune sbb printer ke reset sebelum puasa. agak lama baru hntr ke kedai. mcm mana nk selesaikan masalah ni tnpa hntar semula ke kedai sbb esok nk guna.. :(

Hani berkata...

Assalamualaikum. nak tanya. sye pakai printer e510 pixma canon. ink di luar. nak tanya, kenapa ya, bila print di microsoft word, bile pakai ink hitam tak kuar pun, kaler lain kluar. tp klau print gambar ink hitam mau kluar. terima ksih. :)

Hasbullah Md Som berkata...

maaf permataEZA. saya tak pernah guna printer epson

Hasbullah Md Som berkata...

Hani : Maybe setting print tu tak betul

tutup berkata...

Assalamualaikum. Saya menggunakan printer mg5570. Ink tak mahu keluar. Ink baru tukar satu set. Macam mana nk buat? Sedihh.. Harga ink dh le mahal, nk beli orinter barupun mahal.. Minta bantuan

Muhd Razif berkata...

saya pakai mp287
bila nk print nape tiba2 keluar lampu alarm
pastu ade tulis PO7
kedai kate kene tuko cartrige
betui ka?

Tanpa Nama berkata...

Salam, sy guna canon pixma mp258..masalah sy ink warna biru n kuning xsedut masuk dlm cartridge. merah n hitam ok..sy dah cuba buat tekan lmbang spanar y tu tp xsedut gak..kadang bila ink dah sedut masuk, nak smpi lubang catridge dia kebelakang balik..nak buat mcm mana ye.

Hasbullah Md Som berkata...

Sila pastikan lubang ink tank dibuka.

Hasbullah Md Som berkata...

Muhd Razif : Kalau masalah macam ni. Boleh try reset printer dlu. Sebelum tukar. Sila rujuk di page FB saya https://www.facebook.com/realkomputer/

A's PICKERS COLLECTION berkata...

salam.. nk tanya.. canon PIXMA MP287 jenis inkjet printer ke?
sesuai guna untuk print stiker x?

Ummi Habibah berkata...

Boleh saya tanya? Saya guna printer canon e400 dalam 6 bulan dah. Kemudian, bila saya refil dakwat, colour yang keluar jadi tak cantik putus-putus. Apa yang perlu saya buat? Tq

Ummi Habibah berkata...

Assalamualaikum. Boleh saya tanya? Saya guna printer canon e400 dalam 6 bulan dah. Kemudian, bila saya refil dakwat, colour yang keluar jadi tak cantik putus-putus. Apa yang perlu saya buat? Tq

SMK Georgetown berkata...

salam bos.. nak tanya saya guna external ink. tup2 salah ink refill. sepatutnya jenama maxprint, g taram buh cre8. sekarang, warna hitam ni jadi belang-belang bila print. dah mcm2 teknik buat spt yg encik ajar tp x berjaya. ke mmg dah rosak printhead dia?? macam mana ya nk buat?

Tanpa Nama berkata...

Assalam. Saya guna Canon MP237 yg modified punya. Haritu ink hitam dia habis n saya dh isi baru tapi dia tak detect ink tu. Kenapa eh? Sekarang lampu tu dah blinking. Dah cuba rendam dlm air panas tapi masih tak boleh jalan

Mohd Ikmar Firdaus Bin Johari berkata...

Salam..nak tanya kalau print keluar line belang2 masalah apa yer.

Blogger templates