Tips, Trick, Mengatasi Masalah Komputer, Membina Website & Programming

Masalah Screen Bergaris-garis

==Solusi==

1. LCD Panel Rosak.
-Cabut kabel LCD/LED cuba connect laptop/notebook dengan TV LCD / monitor computer biasa. Tengok display dia okay tak.. Kalau okay je display dia, itu bermakna laptop tiada masalah cuma kena tukar LCD Panel yang baru. 
LCD Panel Screen

- Boleh juga terus menguna monitor komputer sebagai paparan untuk laptop/notebook korang.
LCD Monitor

LCD Monitor/Projector Cable

2. Kabel di belakang LCD longgar
- Cabut LCD Screen untuk ketatkan sambungannya. Kalau masih tak berhasil cuba ketatkan sambungan pada motherboard. Dan masalah akan screen akan selesai. Kalau dah betul kan semua tetapi masih ada masalah yang sama. LCD/LED shorting, tukar LCD Panel .

0 comments:

Blogger templates