Tips, Trick, Mengatasi Masalah Komputer, Membina Website & Programming

Cara Untuk Defragment Komputer

Defragment dilakukan untuk tujuan menyusun semula file pada komputer korang. Ini bertujuan untuk memudahkan prosessor untuk melakukan pemindahan data segali gus dapat melajukan perlaksanaan tugas oleh prosessor.

Defragment Komputer


1. Mula-mula sekali buka My Computer/Computer

2. Right klik pada partition yang hendak di defragment dan pilih "Properties"

3. Kemudian pilih tab "Tools" dan pilih "Defragment now..."

4. Kemudian untuk "analyze disk" highlight partition yang hendak di analyze. Dan klik button Analyze Disk..

5. Selepas itu sila menunggu untuk dianalisis.

6. Setelah selesai, korang tekan button Defragment disk...

7. Dan menunggu sehingga selesai..

8. Setelah selesai, korang boleh tutup tetingkap macam biasa dan selesai.


Cara Buang Virus Shortcut Pada Pendrive

1. Pertama sekali, pastikan komputer korang ada antivirus yang telah diupdate dan masih aktif. Baru la korang boleh atasi dan ikut cara aku ni.














Update dan Scan Virus Menggunakan Microsoft Security Essential

Hari ini aku akan mengajar cara untuk update antivirus Microsoft Security Essential secara manual. Untuk dapatkan antivirus ini, anda boleh download terus dari sini [LINK]. Sebelum download. Anda mesti memilih sama ada anda menggunakan windows 32-bit atau 64-bit. 



Untuk semak bit pada OS anda. Anda boleh cari disini 
[Computer>Properties]


Selepas anda download dan install. Anda harus update antivirus tersebut untuk antivirus anda mengenal jenis virus yang wujud dan mengaktifkan antivirus anda. Cara untuk update, seperti berikut :

Cara Update

1. Buka tetingkap antivirus 






























2. Seterusnya pilih tab "Update" untuk perbaharui jenis virus menggunakan sambungan internet.




3. Selepas itu anda perlu menunggu sehingga prosess muat turun data tamat..
 


Jenis Scan
1. Quick Scan - Jika anda pilih Quick Scan, antivirus akan mengesan virus pada lokasi/data yang kritikal di dalam OS sahaja. Antivirus tidak akan mengesan virus komputer anda secara menyeluruh dan masa untuk antivirus mengesan virus adalah lebih singkat.
2. Full Scan - Pilihan ini adalah lebih bagus kerana jika anda memilih Full Scan, antivirus anda akan mengesan virus pada semua lokasi/data. Antivirus akan mengesan virus pada komputer anda secara menyeluruh, tetapi masa yang diambil agak lama berbanding Quick Scan.
3. Custom Scan - Jika anda memilih Custom Scan, anda dibenarkan untuk memilih lokasi pangkalan data yang ada didalam komputer anda.. Antivirus anda akan mengesan virus yang hanya ada pada lokasi yang anda pilih sahaja. Masa yang diambil untuk mengesan virus, bergantung kepada size dan bilangan data yang ada pada lokasi tersebut.






 Anda juga boleh mengesan virus menggunakan antivirus anda dengan cara ini...
1. Right pada Storage(Lokasi) yang anda mahu Scan
2. Pilih "Scan with ..........(Nama antivirus anda)......"

3. Dan antivirus anda akan mula mengesan virus pada storage(lokasi) yang anda pilih..














Selesai... 

p/s : Harap entry ini dapat membantu...

Meteor Butterfly and a Blade Download




Thai Version : Download
English + Malay Version : Download

Terlupa password Windows 7???

Assalammualaikum semua, untuk kali ini saya nak kongsikan cara untuk hack password Windows 7 yang memang akan kita dapat belajar kat sini jer. 

Oklah, jom kita cerita tentang tajuk asal tadi. Untuk mengatasi masalah terlupa password Windows ini adalah mempunyai 3 cara iaitu:-



1. Menggunakan Software (contoh: Windows Password Unlocker, Windows Password Reset)

2. Format semula komputer.

3 Mengunakan CMD Prompt (Tanpa Software).

Dan cara yang saya nak tunjukkan ini adalah dengan menggunakkan CMD Prompt. Cara ini hanya memerlukan CD WINDOWS 7 sahaja dan berbeza dengan cara-cara yang lain yang memerlukan masa yang agak panjang.

Langkah 1

-Masukkan CD Windows 7 (Pinjam jer kat sesiapa yang tahu komputer..dia pun tak kan syak kita nak hack sebab selalu orang akan fikir CD tu tuk nak format komputer jer.

-Boot menggunakan pada CD

-Tekan "REPAIR YOUR COMPUTER"



Langkah 2





-Tekan "Command Prompt"



- Taip Command ini didalamnya

copy c:\windows\system32\sethc.exe c:\ [DAN TEKAN ENTER]

copy /y c:/windows/system32/cmd.exe c:/windows/system32/sethc.exe [DAN TEKAN ENTER]

exit [DAN TEKAN ENTER]

Selepas tu restart kan komputer.





Langkah 3

-Tekan Butang SHIFT 5 kali dan tertingkap seperti dibawah akan muncul.

-Taip

net user [NAMA PENGGUNA] [PASSWORD BARU]




Dan exit.

Cecuba...ok kan?...


CD Windows 7 tadi tu keluarkan dan hantar lah balik pada tuannya yek...

sumber

Lajukan Internet Sepantas Kilat! Super Power!


Cara nak bagi laju surfing internet, super power juga la. Aku dah cuba, macam pakai Unifi je. Berdesup... 




CARA-CARA :
1) Start > Run > taip gpedit.msc 

2) Akan keluar satu tetingkap 'Group Policy'
-- click pada Local Group Policy > Computer Configuration > Administrative Templates > Network > klik pada QoS Packet Scheduler

3) Di sebelah page tu, ada tulis Limit reservable bandwidth

4) Klik kanan Limit reservable bandwidth > Properties atau Edit > Enable > dekatBandwidth limit (%) > set pada 100

5) OK. Siap. Try surfing internet 

** Tutorial ini diajar oleh anda sahaja. Dilarang sama sekali berkongsi tutorial ini dengan sesiapa sahaja 

sumber : http://carkeyinject.blogspot.com/

Cara Meningkatkan Signal WIFI


Anda mempunyai internet di rumah......
Laju atau tidak signal wifi anda.....bergantung kepada berapa Mbs yang anda langgan.....Betul ke tidak ....
Jika besar mbs maka lajulah wifi anda dan sebaliknya....
Jika anda mempunyai kelajuan wifi yang perlahan maka penyelesaiannya adalah..... langganlah mbs yang besar
atau
Anda boleh mencubanya....dengan kaedah ini....sesiapa sahaj boleh mencubanya kerana ianya cukup mudah dan tidak memerlukan modal yang besar......







Selamat mencuba...Trycubatest. 
kredit-http://www.bualkomputer.com/

Tutorial Menjadikan Pendrive Sebagai RAM


Tutorial yang akan aq bagikan ini adalah penting untuk mempercepatkan komputer korang
cara ini telah diuji oleh aq sendiri dan 100% memamg berkesan..

CARA-CARA

1)Masukkan pendrive dulu

2)Kemudian buka "My Computer"



 3)Buka Pendrive

4)Klik kanan dan tekan "Properties"



5)Tekan tab readyboost


6)Piih "Use this Device" dan set kan pada size maksimum




7)Klik "OK" dan siap


8)Akan ada suatu fail bernama"ReadyBoost" didalam pendrive anda setelah berhasil...


Blogger templates