Cara Membuat Simple Banner Menggunakan Adobe Photoshop CS6

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat para pembaca real komputer,
harini saya akan menunjukkan cara membuat 'banner' menggunakan Adobe Photoshop CS6.

                 Bukak Photoshop CS6, klik pada 'FILE' kemudian dia akan paparkan seperti gambar 1.0.
Biasanya, banner formal menggunakan 1000(width)x150(height).
gambar 1.0
Gambar 2.0 ini adalah 'window' yang memaparkan color, adjustment, layers, options and etc.
gambar 2.0

Manakala, gambar 3.0 adalah 'tools' dan ini adalah bahagian yang sangat penting dalam photoshop (bagi saya  lah, har har =P)
gambar 3.0

                  Baiklah,setelah saya customize width dan height, seterusnya saya telah memilih warna bagi background saya hanya klik "Fn+G" ia adalah gabungan untuk "paint bucket tool", apabila anda klik sebegitu anak panah anda akan berubah jadi "paint bucket tool".

                  Hanya pilih warna yang anda suka dan anak panah "paint bucket tool itu halakan ke background dan klik di background tersebut. Sekarang, background anda akan berubah menjadi warna yang telah anda pilih sebentar tadi.
Gambar 4.0 
(taraaaaaaaaaaaaa,kite buat warne merah)

Gambar 5.0 
(taraaaaaaaaa,ubah lagi warne pink belacan pulak)

              Okay,sekarang klik 'Fn+U' untuk "rectangle tool", tapi kalau anda klik lama-lama sikit dekat ikon "rectangle tool" tu kan anda akan dipaparkan dengan berbagai jenis pilihan contohnya "rounded rectangle tool", ellipse tool dan sebagainya . Lihat Gambar 6.0.

Gambar 6.0
(nampak tak yang dah di bold kan tu)

Gambar 7.0 
(haaa saya tambah lagi rectangle,kunun2 cantik lerrr,har har)

Gambar 8.0 
( saya masukkan gambar dengan pergi ke "File" > "Place")

Okay,sekarang anda boleh lihat di sini,setelah kita klik di "Place",maka anda akan dipaparkan folder2 anda yang wujud di dalam laptop anda.
Gambar 9.0 
Saya hanya klik di "T" untuk tulis SISTEM E-KIOSK dan klik lagi di bawah tulisan tersebut untuk
tulis INSTITUT PERGURUAN MAKTAB PEREMPUAN MELAYU MELAKA
Btw,lihat setelah pilih gambar tadi akan muncul dan anda hanya perlu adjust je anda nak letak gambar tu dimana,lagi satu anda boleh tarik nak besarkan gambar atau kecilkan gambar, untuk besarkan gambar tanpa kemekkan gambar, anda boleh tekan "SHIFT" sambil tarik gambar untuk dibesarkan.
Gambar 10.0

Sesudah adjust gambar tadi, anda yang nak banner anda nampak begitu kaedah a.k.a cantik la kunun, anda boleh la main dengan blurr kan gambar anda. Hanya kli di "ERASER" anda pergi ke atas sekali yang bersebelahan ikon "ERASER" tu, anda boleh pilih 'size' atau tahap blurr yang anda mahu.
Gambar 11.0

Baiklah, sekarang anda padam di setiap penjuru dengan berhati-hati, nanti anda akan lihat hasilnya serta merta. Setelah siap padam di setiap penjuru gambar anda boleh main dengan blending options, lihat gambar 12.0 di bawah.
Gambar 13.0

Okay, anda bolehlah right-click di bahagian layer gambar. Setelah itu, anda boleh klik di 'blending options' dan main dengan outer glow agar gambar kelihatan profesional sedikit =P. Lihat gambar 14.0.
Gambar 14.0

Di gambar 15.0, saya juga bermain blending options untuk gambar-gambar dan tulisan, agar ia nampak lebih menonjol.
Gambar 15.0

Gambar 16.0
                                Taraaaaaaaaaaaaaa satu contoh banner ala-ala profesional da siap.
                                                                    Selamat Mencuba ^^

0 comments: