Tips, Trick, Mengatasi Masalah Komputer, Membina Website & Programming

Cara Belajar Dreamweaver : Mencipta Layout 1 Column Website Mengunakan Table

Kali ini aku akan ajar cara membuat layout website mengunakan table tools pada dalam dreamweaver CS6. Sebelum mulakan mengunakan dreamweaver. Aku cadangkan korang dah lukis siap-siap bentuk layout website korang nanti. Kebiasaanya satu jenis layout sahaja yang digunakan bagi setiap page. Ini bertujuan untuk mudahkan user untuk berinteraksi dengan website korang nanti.

1. Pergi pada "Insert" tools


2. Pilih ikon table


3. Satu window table akan keluar macam dibawah ni


4. Ubah bilangan row dan column untuk table. Row = 3 dan Column = 1 


5. Table width tu ialah size lebar table. Disini kita letakkan saiz layout website


6. Border Thickness ialah size border table yang akan digunakan. Set kan nilai ialah 0.
Cellpading dan cellspacing setkan nilai sebagai 5.


8. Dan Klik "OK"

7.Pada tab "Properties". Ubah align table kepada "center"



8. Klik dalam data row pada table. 


9. Ubah size tinggi data row mengunakan tab "Properties"


10. Setkan tinggi header = 100, content = 400, dan footer = 50

11. Ubah kedudukan content pada content dalam data row menggunakan tab "Properties"
Header :

Content :

Footer :


12. Ubah size tulisan mengunakan tab "Properties". Highlight tulisan dan ubah format tulisan seperti dalam gambar dibawah.


13. Untuk ubah warna table. Klik didalam table. Dan klik warna pada tab "Properties" seperti didalam gambar dibawah.


14. Siap layout untuk website anda..

//Harap tutorial ini dapat membantu korang

0 comments:

Blogger templates