Property Marketing Website


Semua Harta Website


System Name : Real-Komputer CMS v1.0

Sistem e-Aduan ICT v1.0


Project Name : Sistem e-Aduan ICT v1.0

- Memudahkan langkah membuat aduan
- Mudah menyemak status aduan
- Lengkap dengan status semakan aduan.

Sistem eAsset v2.0

Project Name : e-Asset v2.0

- Rekod Maklumat Aset
- Rekod Baikpulih Aset
- Rekod Status Pembaikkan Aset
- Rekod Status Pelupusan Aset
- Analisis Bilangan Aset Semasa
- Pengurusan Maklumat Mudah dan Padat

Repair Komputer

Menbina Sistem Pangkalan Data

Cara Download Mp3 dan Video Di Youtube Dengan Mudah

Kali ni saya nak ajar cara download lagu mp3 dan video dengan mudan di Youtube tanpa menggunakan software. Dalam tutorial kali ni saya menggunakan Google Chrome yang latest. Ini kerana untuk elakkan sebarang masalah yang akan berlaku nanti.

Okay. Tak nak la tulis banyak. Sekarang sila follow step di bawah ni okay?

Step 1 :

Layari laman web www.youtube.com


Step 2 :

Cari video yang anda nak muat turun.


Step 3 :

Buka video yang anda nak muat turun.


Step 4 :


Kemudian rename URL di atas. Dari youtube.com kepada yout.com



Step 5 :

Jika anda nak download MP3 klik pada MP3 (Music). Dan jika anda nak download Video, klik pada MP4(Video) pada bawah video.

Step 6 :
Kemudian klik Record MP3 atau Record MP4. 

Seterusnya lagu/video akan auto download dari browser anda.

Mudah sahaja kan?
Selamat Mencuba. ;-)

HTML + Javascript : Make Button As Link / Jadikan Button Sebagai Link


<button onclick="window.location.href='/page2'">Continue</button>

Atasi Masalah Windows Tidak Boleh Boot

Masalah :

Message : 
Drive 0x80(LBA): C/H/S=1024/255/63. Sectir Ciybt/Size

****

Options if your HDD is larger than 1TB :
* Move your boot files to a smaller partition at the start of the HDD.....
*Format the HDD and allow Windows 7 to create a 100MB boot partition
*Shrink and move your partitions with GParted.

Press any key to read more...

Cara atasi Masalah :
1. Boot DVD Installer Windows 7 dan pilih "Repair Your Computer.."
2. Pada pilihan System Recovery. Pilih "Command Prompt"
3. Seterusnya tulis commands seperti berikut :
     bootrec.exe /FixMbr
     bootrec.exe /FixBoot

PHP Code : Connection File

<?php
# FileName="Connection_php_mysql.htm"
# Type="MYSQL"
# HTTP="true"
$hostname_connect = "localhost";
$database_connect = "database_name";
$username_connect = "root";
$password_connect = "";
$connect = mysql_pconnect($hostname_connect, $username_connect, $password_connect) or trigger_error(mysql_error(),E_USER_ERROR); 
?>

PHP Code : Identify NULL Field / Kenal pasti field kosong

<?php 
require_once('connect.php');

mysql_select_db($database_connect, $connect);
$query_record = "SELECT * FROM tablename";
$record = mysql_query($query_record, $connect) or die(mysql_error());
$row_record = mysql_fetch_assoc($record);
$totalRows_record = mysql_num_rows($record);

?>

//Display Data
<?php 
if($row_record['fieldname']==NULL)
{
   echo "Field Name Kosong";
}
else
{
   echo $row_record['fieldname'];
}
?>

PHP Code : Identify Empty Record / Kenal pasti Rekod Kosong


<?php 
require_once('connect.php');

mysql_select_db($database_connect, $connect);
$query_record = "SELECT * FROM tablename";
$record = mysql_query($query_record, $connect) or die(mysql_error());
$row_record = mysql_fetch_assoc($record);
$totalRows_record = mysql_num_rows($record);

?>

//Display Data
<?php 
if($totalRows_record==NULL)
{
   echo "Tiada Rekod";
}
else
{
   echo $row_record['fieldname'];
}
?>

PHP Code : Show Record With BreakLine / Paparkan Rekod Dengan Break Line

Masalah : Apa bila paparkan rekod dari database. Data yang sepatutnya ada [Enter] / Breakline tapi tidak ada. Maksudnya data akan jadi satu line sahaja. Bersambung-sambung tanpa ada perenggan atau jarak bawah dan atas.

[Solve] 
Code :

<?php 
 echo nl2br("Perkataan disini");
?>

PHP Code : Display Record From MySQL Database


<?php 
require_once('connect.php');

mysql_select_db($database_connect, $connect);
$query_record = "SELECT * FROM tablename WHERE id = '1'";
$record = mysql_query($query_record, $connect) or die(mysql_error());
$row_record = mysql_fetch_assoc($record);
$totalRows_record = mysql_num_rows($record);

?>

//Display Data
<?php echo $row_record['fieldname']; ?>

PHP Code : Update Record



<?php 
require_once('connect.php');


$updatesql = "UPDATE tablename SET field = 'value' WHERE id = '1";
mysql_query($updatesql,$connect)or die(mysql_error());
?>

PHP Code : Insert Record


<?php 
require_once('connect.php');


$sql = "INSERT INTO tablename(field1, field2field3) VALUES ('value1', '$value2', '$value3')";
mysql_query($sql,$connect)or die(mysql_error());
?>

PHP Code : Delete Record



<?php
require_once('connect.php');
$sql = "DELETE FROM tablename WHERE id='1'";
mysql_query($sql,$connect)or die(mysql_error());
?>

Makna Bunyi Beep Pada Komputer


Assalammualaikum dan salam sejahtera.
Pernah tak anda perasan. Setiap kali on komputer ada bunyi beep. Sebenarnya bunyi tersebut juga boleh menjadi salah satu sumber untuk mendapat maklumat sama ada komputer kita dalam keadaan baik atau pun tidak. Berikut adalah sedikit senarai makna bunyi tersebut.
1 beep pendek → PC dalam keadaan baik
1 beep panjang → Problem di memori/RAM
1 beep panjang 2 beep pendek → Kerusakan di modul DRAM parity
1 beep panjang 3 beep pendek → Kerusakan di bagian VGA.
Beep terus menerus → Kerusakan di modul memori atau memori video
Moga bermanfaat.

Reset Password Windows 7

Ramai yang tidak tahu cara nak reset password user account untuk Windows 7. Hari ni saya nak kongsikan sedikit ilmu yang saya juga google dari internet. Hehe. Tapi saya translatekan dalam bahasa melayu. Yang ada masalah macam ni boleh la cuba. Alhamdulillah saya buat sebelum ni jadi dengan jayanya.


1. Masukkan Boot Installer Windows 7. Kemudian pilih pilihan "Repair your computer" dibawah setup..


2. Pilih "Command Prompt" pada pilihan menu.


3. Command Prompt akan keluar. Petama sekali, tulis command seperti dibawah

copy c:\windows\system32\sethc.exe c:\

4. Jika berjaya. Teruskan dengan command seterusnya

copy c:\windows\system32\cmd.exe c:\windows\system32\sethc.exe


5. Seterusnya. Restart komputer anda.

6. Tekan button Shift pada keyboard sebanyak 5 kali untuk keluarkan Command Promp sebagai admin



7. Seterusnya sila tulis command net user nama_user password_baru pada Command Promp

net user geek MyNewPassword


8. Jika berjaya. Anda boleh terus login guna password yang baru.

Laptop Acer Repair

Masalah : Laptop selalu hang.
Servis : Format