Kelebihan Root Android


Pasti ada yang tak tahu apa itu root. Kali ni aku akan cerita apa itu root. Root ni ialah kebenaran sepenuhnya kepada pengguna untuk menlaksanakan semua jenis tugas dalam android. Maksud aku dekat sini ialah 

1. Kebolehan Ubahsuai Data Android
Korang boleh ubah fail dan data dalam phone android korang. Contoh, korang nak main game candy crush nyawa unlimited. So korang kena ubah suai data pada phone korang. Kalau tak buat root. Semua yang korang buat takkan jadi. So, lepas root. Korang akan dapat laksanakan dengan jayanya.

2. Android Lebih Pantas
Korang boleh menggunakan apps untuk mencapai kepantasan maximum untuk proses data dalam android korang.

3. Boleh Buang Apps yang terinstall dari kilang
Korang boleh buang apps yang korang rasa tak penting dalam phone korang. Contoh macam aku. Ada phone android bila mana kita reset phone. Automatik apps Youtube siap dah dia installkan dalam phone tu. Dan tak boleh uninstall. Jadi lepas aku root phone aku, aku boleh buang dengan muke senyum je. Tak ada masalah da. Dan boleh jimat ruang storage phone aku.

4. Boleh Guna Custom ROM
Custom ROM ni banyak kepada pengguna Samsung. Tapi bukan samsung je boleh ROM. Sony dan phone lain pun ada jugak. Custom ROM ni macam theme untuk display phone korang. Nak ubah macam iphone pun boleh. Tapi custom ROM ni ikut versi smartphone korang la. Kalau salah. Mau problem phone korang.