Tips, Trick, Mengatasi Masalah Komputer, Membina Website & Programming

Cara Aktifkan Windows 7 Menggunakan Windows Loader

Kali ni aku nak ajar cara aktifkan windows 7 anda dengan menggunakan "Windows 7 Loader". Korang mesti pernah mengalami atau sedang mengalami windows 7 not genuine. Masalah windows not genuine akan satel dengan cara yang akan aku ajar ni. Windows not genuine ni berlaku sebab korang mengunakan windows 7 pirate. 



-----Cara Nak Menggunakan Windows Loader-----

1. Download Windows Loader disini

2. Kemudian matikan antivirus yang anda gunakan. Atau disable protection pada antivirus anda.

3. Buka file yang didownload tadi mengunakan win.rar

4. Lancarkan Windows Loader.exe

5. Satu tetingkap akan keluar. Kemudian Klik Install. 

6. Tunggu sehingga selesai.

7. Satu tetingkap akan keluar. Dia akan keluarkan notice bahawa korang nak restart atau tak payah.

8. Korang pilih restart kalau korang nak tengok effect dia.

9. Lepas restart. Pergi pada My Computer. Lihat pada Windows Activation. Kat situ dia ada tulis "Windows is activated"..

10. Anda dah berjaya..  

#Good Luck yer.. ^^,

Langkah Mengatasi Masalah Beep Panjang Pada Laptop/Notebook

Sebelum mulakan step dibawah. Sila cabut hard disk anda.

== Solusi ==
Step 1
1. Cabut kabel power(Charger) dan tanggalkan bateri pada laptop atau notebook
2. Tekan button ON selama 30saat 
3. Pasang semula bateri atau sambungkan kepada adapter.
4. Hidupkan laptop/notebook anda. Jika masih berlarutan teruskan step dibawah.




Step 2
1. Cabut RAM dan bersihkan RAM menggunakan pemadam pensil.
2. Reseat RAM. 
3. Jika ada 2 unit RAM, cuba on gunakan sekeping sahaja
4. Lakukan perkara yang sama pada RAM satu lagi.
5. Hidupkan laptop/notebook anda. Jika masih berlarutan teruskan step dibawah.



Step 3
1. Cabut Hard Disk
2. Hidupkan laptop/notebook anda. Jika masih berlarutan teruskan step dibawah.



Step 4
1. Cabut DVD Writer/ROM
2. Hidupkan laptop/notebook anda. Jika masih berlarutan teruskan step dibawah.



Step 5
1. Cabut Keyboard
2. Hidupkan laptop/notebook anda. Jika masih berlarutan teruskan step dibawah.



Step 6
1. Cabut WiFi Card
2. Hidupkan laptop/notebook anda. Jika masih berlarutan teruskan step dibawah.



Step 7
1. Cabut USB Port Connector
2. Hidupkan laptop/notebook anda. Jika masih berlarutan teruskan step dibawah.



Jika masih bunyi beep. Board laptop/notebook anda bermasalah. Sila tukar board baru/laptop baru. Sebab harga board dah separuh harga beli laptop baru.

Masalah Screen Bergaris-garis

==Solusi==

1. LCD Panel Rosak.
-Cabut kabel LCD/LED cuba connect laptop/notebook dengan TV LCD / monitor computer biasa. Tengok display dia okay tak.. Kalau okay je display dia, itu bermakna laptop tiada masalah cuma kena tukar LCD Panel yang baru. 
LCD Panel Screen

- Boleh juga terus menguna monitor komputer sebagai paparan untuk laptop/notebook korang.
LCD Monitor

LCD Monitor/Projector Cable

2. Kabel di belakang LCD longgar
- Cabut LCD Screen untuk ketatkan sambungannya. Kalau masih tak berhasil cuba ketatkan sambungan pada motherboard. Dan masalah akan screen akan selesai. Kalau dah betul kan semua tetapi masih ada masalah yang sama. LCD/LED shorting, tukar LCD Panel .

Blogger templates