SeLaMaT HaRi RaYa

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Selaku pemilik blog ini aku mohon maaf dari korang selaku pembaca blog baru aku nih...
Aku harap raya tahun ni tak ada pembaca aku yang putus jari or putus tangan keyh!
Aku ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kebangsaan pada 31 Ogos 2011 nih..
Korang jaga diri baik-baik... Bagi yang suka merempit.. Pastikan korang pakai helmet ketat2 supaya kepala hotak korang bebas dari terhantuk sidemirror motor korang.. kekeke~

Yang memandu jauh tuh... Pastikan cukup rehat sebelum bergerak ke destinasi... 
Sayangi orang tersayang... 
Cewahh....

Cara Download Mengunakan 4shared.com

Assalammualaikum, dan salam sejahtera kepada pembaca yang bukan beragama Islam... Kali ini aku bawakan kepada korang cara download menggunakan 4shared.com . Cara ini amat mudah bagi aku. Cuma caranya, korang mesti tahu.. Jangan risau kali ini aku akan tunjukkan tutorial download mengunakan 4shared.com



  • Pertama sekali korang mesti buka browser korang dan type  pada URL/address = http://www.4shared.com/ . Dan pada kotak carian korang tulis data apa yang korang nak download seperti Lagu/Video/Perisian
  • Keduanya korang klik pada link yang dijumpai dan New Tab atau New Windows akan keluar. Sebelum tu korang boleh lihat maklumat pada data tersebut seperti maklumat negara orang yang upload data tersebut dan saiz data tersebut
  • Kemudian korang perlu cari kotak Muat Turun. Biasanya kotak tersebut berwarna biru cair seperti dalam gambar dibawah.

  • Selepas korang klik pada kotak Muat Turun . Korang akan diminta tunggu sebentar mengikut saat yang dikira pada page tersebut.

  • Setelah kiraan masa tersebut tamat. Text Muat Turun Fail Sekarang akan keluar.. Dan korang hendaklah Klik pada Text tersebut untuk download data dari tersebut dari 4shared.com

  • Akhir sekali  korang mesti pilih sama ada korang nak Open with.... terus data tersebut ataupun korang nak Save File... Selepas korang pilih, korang Klik button OK pada Table tersebut...
Mudah tak? Kalau korang faham tutorial aku ni.. Mungkin korang akan cakap 4shared.com mudah digunakan berbanding web lain...

Cara Menghilangkan WGA Pada Windows XP atau Windows 7 anda

menghapus wga
Windows Genuine Advantage (WGA) adalah sistem anti-pembajakan oleh Microsoft yang menyatakan keaslian produk Microsoft Windows dalam jaringan bagi beberapa sistem operasi Microsoft. Windows Genuine Advantage akan menghalangi pengunduhan dari Microsoft Download Center jika sistem operasi tersebut keasliannya tidak dapat diketahui. WGA melindungi Windows 2000, Windows XP, Windows Vista dan Windows 7, kecuali Windows Server 2003 atau keluarga Windows 9x.
Windows Genuine Advantage juga mengiklankan paket layanan terbaru untuk Windows XP, yang memerlukan intervensi manual untuk menonaktifkannya. Sebelumnya dilakukan secara sukarela, dan menjadi wajib untuk penggunaan layanan ini pada bulan Juli 2005.
Hapus WGA
Jadi, komputer yang windowsnya tidak asli, atau gagal dalam proses validasi keaslian, setelah melakukan otomatis update biasanya akan  keluar tetingkap WGA, Windows xp akan muncul kata2 seperti ini “You may be a victim of software counterfeiting”, Cara menghilangkannya cukup mudah, cukup download program kecil ini, extract dan jalankan, trus restart komputer.


Windows 7 Chew-WGA Download disini, untuk menghilangkan WGA Windows 7, ekstrak dan jalankan filenya.
Download Chew-WGA 0.9
Dowload WGA windows 7 Remover, remove WAT

Tukar Facebook Chat Kepada Versi Lama

Facebook chat versi baru agak menjengkelkan. Rasa macam tidak mesra pengguna pula. Dan rasanya memang tidak mesra pengguna pun, sebab tu aku tak suka paparan chat versi baru ini.

Oleh sebab tu, aku bertukar kepada chat versi lama. Aku rasa korang pun tidak suka kan versi yang baru ni, kalau suka sila bagitahu sebabnya.:)



Ok, untuk kali ini aku hendak kongsi 2 addons yang boleh jadikan facebook korang kepada versi lama. Addons untuk pengguna firefox dan juga pengguna google chrome.


Untuk pengguna firefox, install addons dari link ini.



Tukar Facebook Chat Kepada Versi Lama




Dan untuk pengguna google chrome boleh install addons dari link ini. (Pastikan link ini dibuka menggunakan browser google chrome)



Tukar Facebook Chat Kepada Versi Lama


Buka facebook anda dan kembali berchatting menggunakan paparan lama.:)

Happy blogging and happy facebooking.:)