Cara Install Ubuntu 10.10 Dual Boot Dengan Windows 7

Baru saja ane instal Ubuntu 10.10 daily-build bertanggal hari ini di notebook yg telah terinstall Windows 7. Karena Ubuntu sekarang sudah dalam tahap RC jadi tidak akan ada perbedaan fitur dengan final release nanti, perubahan hanya ada dalam rangka perbaikan bug.

Sekalian ane bikin screenshot buat sekedar review instalasi Ubuntu dan mudah2an bermanfaat buat teman2 yg baru pertama kali install ubuntu.

Sebelum install ubuntu jangan lupa sediakan satu partisi kosong, 10 GB cukup, tapi lebih besar lebih baik karena mungkin nanti kita akan menyimpan data yg lumayan besar.

1. Boot Live CD/USB Ubuntu



Pertama kali boot dari Live CD/USB kita akan disambut dengan menu pilihan untuk mencoba dulu atau langsung menginstall Ubuntu. Ane pilih Try Ubuntu untuk sekilas melihat aplikasi yg tersedia

2. Tampilan Desktop Live Session





3. Klik Ganda Icon Install Ubuntu 10.10



Akan muncul jendela instalasi yg menawarkan pilihan bahasa yg mau kita pakai, ane pilih english karena lebih terbiasa, kemudian klik forward.

4. Bersiap Untuk Menginstall



Untuk hasil terbaik jangan lupa:
1. Sediakan minimal 2.6 GB ruang kosong pada Harddisk
2. Kalau pakai notebook jangan lupa colok ke sumber listrik
3. Kalau anda punya koneksi internet, anda bisa memilih untuk mendownload dan menginstall codec multimedia, flash dan beberapa driver hardware anda dari internet. Saya sengaja tidak konek ke internet agar instalasi lebih cepat, install yg lain bisa belakangan
Kemudian pilih Forward

5. Alokasikan Ruang Hard Drive Anda



Ada tiga pilihan:
1. Instal berdampingan dengan OS lain, dalam hal ini Windows 7 (pilihan ini cukup mudah tapi minim pilihan untuk menentukan sendiri alokasi hard disk)
2. Hapus dan gunakan seluruh disk (pilih ini bila anda ingin full menggunakan ubuntu dan mudah dalam menginstall)
3. Tentukan partisi secara manual (advanced) kedengarannya rumit tapi sebenarnya tidak kalau kita sudah mempelajari langkah2 dan istilahnya Dengan pilihan ke-3 ini kita punya kontrol yg lebih leluasa untuk menentukan penggunaan ruang harddisk sesuai keinginan kita.
Saya pilih opsi ke-3. Kemudian Forward

6. Mengatur Tabel Partisi



Ane sudah punya dua partisi /dev/sda1 dan /dev/sda2 yg merupakan partisi windows >>> ingat partisi ini sama sekali jangan disentuh!!!

Hanya lihat partisi kosong (free space) yg sudah kita sediakan sebelumnya!

6.1 Membuat Swap Area
Klik free space  pada tabel partisi kemudian klik tombol Add
Akan muncul window berikut:



Untuk jenis partisi pilih saja logical.
Untuk ukurannya (dalam MB) saya pilih 1024 MB sama dengan jumlah kapasitas RAM yg saya punya.
Untuk location on partition pilih beginning, agar disusun rapat ke kiri
Terakhir, use as: swap area
Kemudian klik OK

Tabel partisi akan terlihat seperti berikut:



6.2 Membuat Partisi Root
Sesudah membuat partisi swap, sekarang giliran kita membuat partisi root dilambangkan dengan / (slash). Partisi root merupakan partisi utama tempat program2 terinstall dan "akar" dari partisi2 lainnya.
Kembali klik free space kemudian klik tombol Add
Akan muncul window berikut:



Untuk jenis partisi pilih saja logical.
Untuk ukurannya (dalam MB) saya pilih 8000 alias 8GB. (sudah sangat memadai mengingat nanti kita akan membuat partisi /home terpisah sebagai tempat kita menyimpan data personal)
Untuk location on partition pilih beginning, agar disusun rapat ke kiri
Use as: Ext4 journaling file system (filesystem standar di Linux)
Mount Point: / (sebagai tanda bahwa kita membuat partisi ini untuk digunakan sebagai root)
Kemudian klik OK

Tabel partisi akan terlihat seperti berikut:



6.3 Membuat Partisi Home
Sebenarnya, pembagian partisi bisa dianggap selesai sampai di sini. Dengan kata lain cukup dengan partisi swap dan root system linux sudah berfungsi dengan baik. Tapi dari pengalaman akan lebih memudahkan di kemudian hari apabila kita membuat partisi home terpisah dari partisi root. Partisi home dilambangkan dengan /home.
Kembali klik free space kemudian klik tombol Add
Akan muncul window berikut:



Untuk jenis partisi pilih saja logical.
Untuk ukurannya (dalam MB) isi terserah anda, kira2 saja berapa besar ukuran file yg nanti kira2 akan anda simpan. Dalam instalasi ini saya pilih 15000 atau 15 GB.
Untuk location on partition pilih beginning, agar disusun rapat ke kiri
Use as: Ext4 journaling file system (filesystem standar di Linux)
Mount Point: /home (sebagai tanda bahwa kita membuat partisi ini untuk digunakan sebagai home)
Kemudian klik OK

Tabel partisi akan terlihat seperti berikut:



Perhatikan! sampai titik ini pengaturan partisi anda sudah selesai tetapi belum diterapkan. Cek sekali lagi untuk meyakinkan tidak ada salah ukuran atau salah letak partisi. Kalau sudah yakin, klik tombol Install Now. Ubuntu mulai diinstall ke hard disk anda.

7. Mengisi Data Personal.



7.2 Pilih Keyboard Layout (USA adalah default)



7.3 Isi name, username, password dan pilihan login (apakah dengan password atau langsung ke desktop)



Selamat, pekerjaan anda dalam menginstall Ubuntu sudah selesai, tinggal menunggu proses instalasi yg tidak begitu lama (atau tergantung hardware anda )

8. Enjoy The Slide Show.



Akan tampil slideshow yg banyak sentuhan baru dibanding rilis sebelumnya. Slideshow bisa di klik untuk menampilkan slide sebelum atau selanjutnya (lihat tanda panah di bagian kiri dan kanan)

9. Restart
Saat proses instalasi selesai akan muncul window yg meminta kita untuk restart, terserah anda untuk memilih restart sekarang atau masih mau mencoba Ubuntu dari live session. Yg pasti setelah anda restart, ubuntu sudah tersaji di komputer anda bersanding dengan Windows yg sudah lebih dulu terinstal

Sumber : http://www.kaskus.us/showthread.php?t=5490397

Mencipta USB Live

Bagaimana untuk menjadikan USB Live... Okey.. Kali ni aku akan ajar korang macam mana menjadikan USB Live untuk kegunaan Install Ubuntu menggunakan USB..

O Firstly, korang mesti download Ubuntu dari website...

O Second, korang mesti download 'Universal USB Installer Easy'..

O Seterusnya, korang open setup 'Universal USB Installer Easy' dan klik Accept

O Korang pilih versi Ubuntu yang korang mahu masukkan kedalam USB untuk dijadikan USB Live..

O Selepas itu korang pilih lokasi ISO Ubuntu yang korang download tadi..

O Kemudian pilih lokasi USB yang korang mahu jadikan USB Live..

O Pilih Format ( F : ..........)<~Contoh lokasi USB yang aku nak jadikan Live USB....

O Akhir sekali klik butang 'Create'


O Tunggu sehingga proses pemasangan Live USB pada USB anda......



Video ini untuk memudahkan korang...

Live CD Ubuntu ( Selamatkan Data )


Jika anda mempunyai sekeping CD Ubuntu, ianya bukan sahaja berguna untuk mencuba distro Linux yang popular ini, malah anda boleh menggunakannya untuk membaik pulih Windows serta menyelamatkan data.

CD pemasangan Ubuntu mempunyai fungsi Live CD, di mana anda boleh menjalankan Ubuntu terus dari CD tanpa perlu install ke dalam hard disk terlebih dahulu. Meskipun fungsi Live CD ini adalah terhad berbanding pemasangan sebenar ke dalam hard disk, namun ianya sudah cukup untuk saat-saat kecemasan di mana Windows anda tak dapat dibuka

Apa yang anda perlu buat adalah hidupkan komputer dan masukkan CD Ubuntu. Apabila skrin Ubuntu dipaparkan, pilih “Try Ubuntu without an change to your computer”.

startup-screen

Antara kegunaan Live CD Ubuntu:

O Akses semua partition termasuklah jenis FAT dan NTFS. 
O Menghubungkan komputer anda kepada komputer lain melalui network. 
O Melayari Internet. 


Jadi, dengan Live CD Ubuntu ini anda boleh backup dahulu dokumen-dokumen penting anda ke dalam partition lain, atau mungkin juga ke dalam komputer lain melalui network.

Malah anda boleh menggunakannya untuk melayari Internet, membuka emel, dan berbual di IM meskipun anda tidak mempunyai hard disk sekalipun. Ubuntu menyokong banyak jenis modem, dan sekiranya anda berada dalam kawasan Wi-Fi, ia juga boleh diaktifkan.

Dan jika anda bosan, anda juga boleh bermain lagno di dalam Ubuntu :)

p/s:-Jangan plak nak gunakan Live CD Ubuntu nie nak curi2 data kawan2 kita..x baik tue
Kredit to M.K Sembang Komputer


Download Live CD Ubuntu
[ Download ]




Cara-cara untuk cari dan download movie/lagu dari Internet

1. Lancarkan jDownloader terlebih dahulu.
2. Buat carian di Internet menggunakan nama filem/lagu dan tambahkan perkataan ‘rapidshare’ Contohnya saya taipkan “Before Sunrise rapidshare” dan enjin carian akan memaparkan pelbagai hasil, klik mana-mana pautan yang diberikan (laman kegemaran saya adalah Filestube)
3. Salin pautan yang diberikan pada laman web tersebut. Jangan muat turun melalui pelayar web anda, sebaliknya gunakan jDownloader.
4. Pautan yang anda salin tadi akan ditangkap oleh jDownloader secara automatik, pada bahagian Linkgrabber. Klik pada butang ‘Play’ untuk memulakan muat turun.
Apa yang sangat berguna pada jDownloader adalah, ia akan mengatasi semua had dan masa menunggu yang selalunya diberikan oleh laman perkongsian fail seperti Rapidshare dan Megaupload. Jadi setelah anda memulakan muat turun, anda hanya perlu tunggu sehingga iany selesai. Namun terdapat juga sesetengah laman web yang memerlukan anda memasukkan captcha, yang mana anda boleh taipkan ia pada jDownloader itu sendiri.
Selain memasukkan perkataan Rapidshare pada enjin carian, anda juga boleh cuba laman web lain seperti Megaupload, Filesonic, dan banyak lagi. Untuk mencari lagu pula, Mediafire adalah laman web yang paling popular.
Jika anda disekat daripada membuka Filestube, Rapidshare, dan sebagainya – gunakankaedah Google DNS untuk melepasi sekatan itu.
Nota: Artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan sahaja, Sembang Komputer tidak menggalakkan anda untuk mendapatkan karya cetak rompak. Jika anda suka dengan filem/lagu yang anda dapati, belilah yang asli, dan Yusri KRU akan mengucapkan terima kasih kepada anda.
Sumber : http://sembangkomputer.com/

SeLaMaT HaRi RaYa

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Selaku pemilik blog ini aku mohon maaf dari korang selaku pembaca blog baru aku nih...
Aku harap raya tahun ni tak ada pembaca aku yang putus jari or putus tangan keyh!
Aku ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kebangsaan pada 31 Ogos 2011 nih..
Korang jaga diri baik-baik... Bagi yang suka merempit.. Pastikan korang pakai helmet ketat2 supaya kepala hotak korang bebas dari terhantuk sidemirror motor korang.. kekeke~

Yang memandu jauh tuh... Pastikan cukup rehat sebelum bergerak ke destinasi... 
Sayangi orang tersayang... 
Cewahh....

Cara Download Mengunakan 4shared.com

Assalammualaikum, dan salam sejahtera kepada pembaca yang bukan beragama Islam... Kali ini aku bawakan kepada korang cara download menggunakan 4shared.com . Cara ini amat mudah bagi aku. Cuma caranya, korang mesti tahu.. Jangan risau kali ini aku akan tunjukkan tutorial download mengunakan 4shared.com



  • Pertama sekali korang mesti buka browser korang dan type  pada URL/address = http://www.4shared.com/ . Dan pada kotak carian korang tulis data apa yang korang nak download seperti Lagu/Video/Perisian
  • Keduanya korang klik pada link yang dijumpai dan New Tab atau New Windows akan keluar. Sebelum tu korang boleh lihat maklumat pada data tersebut seperti maklumat negara orang yang upload data tersebut dan saiz data tersebut
  • Kemudian korang perlu cari kotak Muat Turun. Biasanya kotak tersebut berwarna biru cair seperti dalam gambar dibawah.

  • Selepas korang klik pada kotak Muat Turun . Korang akan diminta tunggu sebentar mengikut saat yang dikira pada page tersebut.

  • Setelah kiraan masa tersebut tamat. Text Muat Turun Fail Sekarang akan keluar.. Dan korang hendaklah Klik pada Text tersebut untuk download data dari tersebut dari 4shared.com

  • Akhir sekali  korang mesti pilih sama ada korang nak Open with.... terus data tersebut ataupun korang nak Save File... Selepas korang pilih, korang Klik button OK pada Table tersebut...
Mudah tak? Kalau korang faham tutorial aku ni.. Mungkin korang akan cakap 4shared.com mudah digunakan berbanding web lain...

Cara Menghilangkan WGA Pada Windows XP atau Windows 7 anda

menghapus wga
Windows Genuine Advantage (WGA) adalah sistem anti-pembajakan oleh Microsoft yang menyatakan keaslian produk Microsoft Windows dalam jaringan bagi beberapa sistem operasi Microsoft. Windows Genuine Advantage akan menghalangi pengunduhan dari Microsoft Download Center jika sistem operasi tersebut keasliannya tidak dapat diketahui. WGA melindungi Windows 2000, Windows XP, Windows Vista dan Windows 7, kecuali Windows Server 2003 atau keluarga Windows 9x.
Windows Genuine Advantage juga mengiklankan paket layanan terbaru untuk Windows XP, yang memerlukan intervensi manual untuk menonaktifkannya. Sebelumnya dilakukan secara sukarela, dan menjadi wajib untuk penggunaan layanan ini pada bulan Juli 2005.
Hapus WGA
Jadi, komputer yang windowsnya tidak asli, atau gagal dalam proses validasi keaslian, setelah melakukan otomatis update biasanya akan  keluar tetingkap WGA, Windows xp akan muncul kata2 seperti ini “You may be a victim of software counterfeiting”, Cara menghilangkannya cukup mudah, cukup download program kecil ini, extract dan jalankan, trus restart komputer.


Windows 7 Chew-WGA Download disini, untuk menghilangkan WGA Windows 7, ekstrak dan jalankan filenya.
Download Chew-WGA 0.9
Dowload WGA windows 7 Remover, remove WAT

Tukar Facebook Chat Kepada Versi Lama

Facebook chat versi baru agak menjengkelkan. Rasa macam tidak mesra pengguna pula. Dan rasanya memang tidak mesra pengguna pun, sebab tu aku tak suka paparan chat versi baru ini.

Oleh sebab tu, aku bertukar kepada chat versi lama. Aku rasa korang pun tidak suka kan versi yang baru ni, kalau suka sila bagitahu sebabnya.:)



Ok, untuk kali ini aku hendak kongsi 2 addons yang boleh jadikan facebook korang kepada versi lama. Addons untuk pengguna firefox dan juga pengguna google chrome.


Untuk pengguna firefox, install addons dari link ini.



Tukar Facebook Chat Kepada Versi Lama




Dan untuk pengguna google chrome boleh install addons dari link ini. (Pastikan link ini dibuka menggunakan browser google chrome)



Tukar Facebook Chat Kepada Versi Lama


Buka facebook anda dan kembali berchatting menggunakan paparan lama.:)

Happy blogging and happy facebooking.:)

Masalah Blue Screen Pada Komputer

Bluescreen Terjadi jika memory RAM anda sudah penuh

“Bluescreen” akan muncul ketika memory RAM komputer atau laptop tidak mampu menampung jumlah proses yang aktif dalam sistem operasi windows. Kadang kala ada pemasangan Hardware baru yang tidak tepat/sesuai dengan spesifikasi komputer atau laptop.





Antara contoh code pada blue screen dan cara menanganinya :

1. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0X0000000A) Ini merupakan biangnya biangkerok pada BSOD. Kenapa? Kerana umumnya pada BSOD, mesej ini yang paling seringmuncul. Mesej ralat ini disebabkan umumnya kerena ada ketidakserasian driveryang dipasang di dalam komputer. Senarai Penyebab:? Masalah driver yang bentrok atau tidaksesuai? Masalah Video Card, hal ini termasuk video card yang di overclock melebihibatas atau Anda baru berganti Video card dan anda belum menguninstall driver Videocard lama dari chipset berbeza? Masalah Audio Card, meliputi kesalahan konfigurasiatau bug dalam driver sound card

2. NTFS_FILE_SYSTEM atau FAT_FILE_SYSTEM (0x00000024) atau(0X00000023) Nah, mesej ini sekurang-kurangnya sudah sedikit "nyambung" memberikangambaran di mana kerosakan berada, iaitu ada di partisi atau filesystemnya tetapi bukandi harddisknya. Kita boleh melakukan pemeriksaan dengan memeriksa kabel SATA atauPATA atau bisa mengecek partisi dengan tool chkdsk.

3. UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0x0000007F) Apabila anda mendapatkanmesej seperti ini, dapat disebabkan karena:? Overclock Hardware yang berlebihan?

Komponen komputer yang kepanasan? BIOS yang korup? Memory dan CPU yang cacat4. DATA_BUS_ERROR Mesej ini disebabkan kerana adanya kemungkinan bahawamemory atau slot memory di motherboard rosak.

5. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA Disebabkan kerana adanya kerosakanhardware, termasuk memory utama, memory video card, atau memory di processor (L2Cache)6. INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE Disebabkan kerana adanya kesalahan dalamtatarajah jumper harddisk yang salah, virus boot sector, driver IDE controller yangsalah, atau kesalahan driver chipset.

7. VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE Kesalahan terjadi pada instalasi driver videocard yang kurang sempurna, restart pada saat pemasangan atau juga boleh berlaku keranakesalahan dalam pemasangan driver.

8. BAD_POOL_CALLER Kesalahan ini boleh berlaku kerana kesalahan atau driver yangtidak serasi. Sering terjadi saat melakukan pemasangan XP dari upgrade, atau bukandari pemasangan baru.

9. PEN_LIST_CORRUPT Mesej ini disebabkan kerana adanya kerosakan RAM

10. MACHINE_CHECK_EXCEPTION Disebabkan oleh cacatnya CPU, atau yang dioverclock secara agresif, serta power supply yang kekurangan daya atau rosak.

Cara Untuk Burn CD Windows XP

Sebaik sahaja anda telah berjaya slipstreamed pek perkhidmatan di bawah sumber pemasangan Windows XP, soalan seterusnya yang datang ke fikiran anda bagaimana anda burn / menulis fail pemasangan di bawah ROM CD boot boleh supaya anda boleh boot dengan dan memasang salinan anda Windows XP. Artikel dibawah ini akan cuba untuk menyediakan langkah demi langkah panduan untuk membakar / tulis pemasangan Windows XP bootable CD-ROM.
Prasyarat

    
Sebuah PC dengan CD-RW drive
    
700 MB CD-R (kosong) media
    
Windows OS
    
Nero Burn ROM
    
Lengkap pemasangan Windows XP Files
    
Windows XP Boot imej
Bagaimana anda membuat Media CD boot boleh?
Sila memulakan Nero Burn Rom permohonan dan pilih CD-ROM (Boot) seperti apa yang anda mahu untuk membakar dan sila berikan laluan imej Boot Windows XP (anda boleh muat turun dari sini, atau menggunakan Boot Bart Image Extractor)
Nero Mulakan dengan Burning ROM sebagai CD-ROM (Boot) 








Dalam pilihan terlebih dahulu, sila pastikan anda pilih Jenis Emulation sebagai Emulation Tiada, dan Mesej Boot harus sebagai Microsoft Corporation di mana sebagai nilai Bilangan sektor beban kira untuk 4. Rest semua harus tinggal lalai.
Sekarang sila klik TAB ISO di atas tetingkap dan di bawahnya, sila menukar Lenth Nama File pilihan (ISO) dari default ke Max. daripada 31 Aksara (level 2) 





Tetapan Mero Permohonan
Seterusnya, sila teruskan ke tab Label dan memberi label sebagai WinXP_SP3 (boleh apa-apa) dan sila klik butang NEW yang terletak dibawah Tetingkap.
Sekarang sila layari ke folder yang mengandungi fail pemasangan Windows XP, dan menyeret dan melepaskan mereka dari tingkap melayari untuk tingkap pembakaran rom Burning Nero permohonan (rujuk dibawah screenshot) 







Tambah fail ke Nero tetingkap permohonan pembakaran
Klik Bakar yang terletak di tengah-tengah bar alat untuk membuka tetingkap pembakaran akhir. Sila semula mengesahkan semua tab untuk memastikan sama ada semua tetapan adalah mengikut spesifikasi atau tidak. 




Window Burning ROM Nero
Jika anda jenis setiap tetapan seperti yang diterangkan di sini, kemudian anda boleh meneruskan dan klik membakar mula membakar CD Boot boleh Media Pemasangan Windows XP.


Download Windows 7 Full Version

Untuk download Windows 7



Windows 7 Home Premium x86 - Download
Windows 7 Home Premium x64 - Download

Windows Professional x86 - Download
Windows Professional x64 - Download

Data yang anda download ini ialah data ISO... Anda perlu huraikan data yang anda download ini menggunakan BitZipper...

Tips Ubah Resolusi Pada Windows XP

Yang kita korang tahu resolusi netbook hanya 1024 x 600... untuk sebagian program mungkin ada juga yang tidak akan berfungsi jika resolusi  1024 x 768... ini aku ada tips untuk resolusi :

Klik kanan pada desktop pilih properties, akan keluar dialog box Display Properties. Pilih tab Settings dan klik tombol Advanced, dan keluar dialog box "Plug and Play Monitor..." kemudian pilih tab Monitor dan hilangkan tanda pada "Hide mode that this monitor cannot display" seperti pada gambar dibawah ini.


klik OK...Sekarang korang dah boleh pilih resolusi yang korang mahukan....

Cara Mengatasi masalah NTLDR Missing di Windows XP

Mengatasi masalah NTLDR Missing di windows XP sedikit lebih mudah karena Win XP memiliki opsi repair dalam bootable installer CD nya jadi gak perlu membuat boot disket. Yang harus anda lakukan adalah
* Set BIOS komputer anda supaya first boot nya adalah CD ROM Drive.
* Masukan CD Installer Windows XP anda, ke CDROM/DVDROM Drive.
* Boot komputer anda

* Ketika muncul pesan “press any key to boot from CD…..” silahkan pijit tombol apa saja, tapi ingat tombol yang ada di keyboard.
* Setelah masuk ke setup menu, nanti ada pilihan untuk tekan R untuk repair, anda tekan huruf R di keyboard anda untuk masuk ke Repair command line.
* Ketika masuk tunggu sebentar jangan langsung enter kecuali kalau anda ingin reboot.
* Apabila ditanyakan system mana yang mau anda perbaiki biasanya adalah pilihan nomor 1 C:\Windows seperti itu pilih 1 dan Enter.
* Nanti anda akan ditanyakan password Administrator komputer anda silahkan di isi dan Enter.
* Setelah berhasil login, silahkan copy NTLDR dan NTDETECT.COM dari CD installer Windows XP anda. Sebelumnya pastikan dulu apa nama drive CD/DVD anda. Saya contohkan disini bernama F:

1. copy f:\i386\ntldr c:\
2. copy f:\i386\ntdetect.com c:\

copy e:\i386\ntldr c:\
copy e:\i386\ntdetect.com c:\

* Apabila sudah selesai, silahkan keluar dari editor dan restart komputer anda.
* Jangan lupa untuk set boot sequence anda dari BIOS tentunya menjadi Harddisk (HDD) di urutan pertama.
* Selesai.

Untuk Win2k pekerjaan nya agak ribet karena anda harus boot dari disket, tapi gimana lagi sementara yang saya tahu cuman ini caranya :).

* Bikin satu bootable disket (tau kan caranya?)
* Bikin file boot.ini dengan text editor kesayangan anda isi nya kira-kira seperti ini.

1. [boot loader]
2. timeout=30
3. default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
4. [operating systems]
5. multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT=“Microsoft Windows 2000 Professional” /fastdetect

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT=”Microsoft Windows 2000 Professional” /fastdetect

* Copy NTLDR dan NTDETECT.COM dari computer yang lain (Win2k yang gak ada masalah tentunya). Biasanya file-file ini dalam keadaan hiden jadi untuk melihat dan kemudian mengcopy nya anda perlu merubah option view.
* Boot dengan disket tersebut
* Copy file NTLDR dan NTDETECT.COM ke drive C komputer yang tidak boot.

1. A:
2. copy ntldr c:
3. copy ntdetect.com c:

A:
copy ntldr c:
copy ntdetect.com c:

* Keluarkan floppy drive dan reboot.

Cara Padam Windows Genuine Victim di XP

Mungkin anda sering berselancar/browsing di internet. suatu ketika anda lupa untuk mematikan Automatic Updates pada windows anda. Sehingga ketika anda sedang asik berselancar tiba-tiba windows anda melakukan update secara otomatis, jika windows anda Asli/Genuine tidak masalah. Tapi kalau windowsnya bajakan? Dia akan berhenti ditengah jalan. Ya terpaksa deh setiap start up anda harus menunggu beberapa detik lebih lama dari biasanya… karena saat start up akan muncul notifikasi yang memberitahukan bahwa windows anda bajakan atau istilahnya minta windows yang asli.

Untuk mengatasinya berikut ini ada trik untuk menghilangkan tampilan tersebut saat start up.

Menghilangkan Peringatan Windows Genuine Advance (WGA)

Langkah2nya adalah sebagai berikut :

    Buka Task Manager dengan menekan “Ctrl+Alt+Del”
    Matikan proses yang bernama “wgatray.exe”
    Restart computer dan masuklah ke dalam Safe Mode (biasanya dengan menekan tombol F8)
    Pada Safe Mode, buka registry editor dengan cara klik Start \\ Run. Ketik “regedit” kemudian ENTER
    Pada regedit, carilah: HKEY_LOCAL_MACHINE \\ SOFTWARE \\ Microsoft \\ windowsNT \\ CurrentVersion \\ Winlogon \\ Notify
    Kemudian hapus folder/directory “WGALOGON”
    Restart kembali komputer seperti biasa


Uninstall Windows Genuine Advance (WGA)
Caranya:

    Matikan process “wgatray.exe” di Task Manager
    Restart Windows XP dan masuk safe mode
    Delete WgaTray.exe dari c:\Windows\System32
    Delete WgaTray.exe dari c:\Windows\System32\dllcache
    Buka RegEdit, cari: HKEY_LOCAL_MACHINE \\ SOFTWARE \\ Microsoft \\ Windows NT \\ CurrentVersion \\ Winlogon \\ Notify
    Delete folder “WgaLogon” dan seluruh isinya
    Reboot Windows XP

Maaf  tips ini bukan bermaksud untuk mendukung legalitas pembajakan, tetapi hanya sekedar bagi informasi yang bertujuan untuk pendidikan. semoga bermanfaat..

Ubah Boot Screen

Bosan? itu satu kata, melihat PC ku yang gitu2 aja, padahal setiap hari aku bersemedi terus di depan PC, mulai dari wallpaper, screen saver saya ganti2, tapi teetep aja bosan


ditengah kebosanan itu saya coba utak-atik sistem untuk tujuan customize, tapi takut juga jika mau terlalu jauh, akhirnya aku menemukan ketertarikan customisasi pada tune up utilities 2009 milik ku, karena ada fitur menarik yang baru saya ketahui(mungkin juga anda) yaitu fitur menu customize windows, pertama sih bingung ini apa? tapi setelah saya utak-atik, hmm menarik juga

pada kesempatan kali ini kita akan bersama-sama membahas bagaimana mengubah boot screen, yang banyak memang caranya, tapi ribet....
dengan tune up utilities kita dapat mengkustomisasi dengan aman, tanpa membahayakan system
berikut caranya :

1. masuk window(jendela) TU kamu, jika belum ada download di sini link downloadnya :

http://freelova.blogspot.com/2009/07/tune-up-uttilities-2009.html

2. setelah di jalankan TU anda, klik menu customize windows - tune up styler

tune up,tips kustomisasi,ubah boot screen

3. di menu system start klik tulisan Boot screen

tune up utilities 2009,boot screen

4. setelah itu klik tulisan add

tune up utilities,tips boot screen, tips tune up utilities


5. nah, disana ada 2 pilihan mau download atau ambil dari file, dari sini tersrah friend aja

6. setelah setuju dengan gambarnya, klik install

7. selesai

terimakasih banyak :)